Baltijos šalių atstovai dalijosi sveikatai palankios mitybos rekomendacijomis

Baltijos šalių atstovai dalijosi sveikatai palankios mitybos rekomendacijomis

2024-09-25

Šiandien sveikatai palanki mityba nebeatsiejama nuo tvaraus žemės ūkio. Vartotojai vis dažniau supranta, kad tik taikoje su aplinka gali gimti išties vertingas produktas. Apie sveikatai palankią mitybą ir kodėl svarbu, kad produktai būtų gaminami tvariai, Vilniuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Nuo tvarios žemės ūkio gamybos iki sveikatai palankios mitybos“ diskutavo Lietuvos ir Baltijos šalių atstovai.

„Tema apie tvariai pagamintą maistą ir subalansuotą mitybą yra labai aktuali ir ūkininkams, ir maisto gamintojams, ir sveikatos specialistams, ir visiems mums – vartotojams. Gerosios patirtys, apie kurias šiandien išgirdome, ko gero, bus postūmis  kiekvienam susimąstyti apie savo kasdienius įpročius, pastangas keistis, kad ir mes patys būtume sveikesni, ir mūsų vaikai augtų sveiki, linksmi bei gerbtų žmones, gaminančiais maistą, kurio kelias prasideda Lietuvos ūkiuose“, – sakė žemės ūkio viceministrė Laura Ramanauskaitė. 

Suomijos žemės ūkio ir miškininkystės ministerijos Maisto saugos departamento direktoriusSebastian Hielm pristatė Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas, kuriose kalbama ne tik apie tai, kas gerai mūsų sveikatai, bet ir aplinkai: kaip vartojamas maistas daro įtaką klimato kaitai, rūšių įvairovei.

Konferencijos dalyviai – politikos formuotojai, mokslininkai, savivaldybių atstovai, ūkininkai, maisto gamintojai ir tiekėjai, nevyriausybinės organizacijos – taip pat sužinojo, kaip skatinama sveikatai palanki ir tvari mityba Lietuvoje bei Danijoje, kokių produktų vartojame per mažai, o kokių reikėtų vengti. Diskutuota apie tai, kas stabdo vartotojus nuo palankesnių sveikatai maisto produktų pasirinkimų, ar išties naudingas žmogui maistas yra brangesnis, kaip šalys skatina vartotojus rinktis vietos ūkininkų produkciją.

Sveikatai palankios maisto produkcijos gamyba prasideda ūkiuose – apie tvarų ūkininkavimą ir kodėl yra labai svarbu, kaip maisto produktas buvo užaugintas, papasakojo ūkininkė Justina Kaučikienė, o pranešėja iš Latvijos pasidalijo informacija apie pirmąjį ekologinį regioną Baltijos šalyse – Gaujos nacionalinio parko bioregioną.