Stiprinamas Lietuvos ir Jungtinių Arabų Emyratų bendradarbiavimas žemės ūkio srityje

Stiprinamas Lietuvos ir Jungtinių Arabų Emyratų bendradarbiavimas žemės ūkio srityje

Lietuva ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) siekia, kad abiejų šalių bendradarbiavimas įgautų dar didesnį pagreitį. Šiandien žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius susitiko su į Lietuvą atvykusia JAE delegacija, vadovaujama ekonomikos ministro H. E. Abdullah Bin Touq Al Marri. Susitikime aptarti svarbiausi aprūpinimo maistu saugumo, žemės ūkio inovacijų bei tvarumo klausimai.

Ministras K. Starkevičius, pristatęs mūsų šalies žemės ūkio pasiekimus, pabrėžė, kad greitai prie naujų iššūkių prisitaikantis Lietuvos maisto ir gėrimų sektorius yra vienas inovatyviausių, taip pat labiau nei bet kada anksčiau orientuotas į tvarumo tikslus. Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktai eksportuojami į 157 šalis.

Ministras akcentavo, kad Lietuva vertina santykius su JAE, kuriuos laiko savo pagrindiniu partneriu Persijos įlankos regione. K. Starkevičius kvietė JAE investuoti ne tik į žemės ūkio pramonę, bet ir į Lietuvos energetikos infrastruktūrą. Pasak ministro, Lietuvos įmonės yra pasirengusios pasiūlyti JAE vartotojams produktus, atitinkančius griežtus kokybės reikalavimus. „Ginkluoti konfliktai, tokie kaip Rusijos agresyvus karas Ukrainoje, karas Artimuosiuose Rytuose, atskleidė pasaulinių maisto tiekimo grandinių trapumą. Turime imtis ryžtingų veiksmų ir stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą, siekiant išlaikyti atvirą prekybą maistu“, – sakė ministras.

JAE delegacijos vadovas džiaugėsi pirmą kartą lankydamasis Baltijos jūros regione: „Lietuviai mums yra itin artimi, turime daug bendro. Lietuva, kaip ir JAE, savo ekonomiką užaugino per itin trumpą laiką. Geopolitinių iššūkių akivaizdoje aprūpinimo maistu saugumas tampa vienu didžiausių prioritetų, todėl matome daug bendradarbiavimo galimybių.“ Pasak ministro H. E. Abdullah Bin Touq Al Marri, jų šalyje auga kokybiškų maisto pramonės žaliavų ir produktų paklausa. JAE, importuojanti net 95 proc. žemės ūkio ir maisto produktų, ypač akcentuoja maisto saugą. Ši šalis siekia ir pati apsirūpinti maistu, domisi pažangiomis technologijomis, vertina ekologišką produkciją, tvarumą. JAE investuoja ir į dideles fermas Egipte, Namibijoje, Pietų Amerikoje.

Šiemet Lietuva ir JAE pasirašė memorandumą, skirtą skatinti ir stiprinti abiejų šalių įmonių bei institucijų bendradarbiavimą daugelyje su žemės ūkiu ir maisto pramone susijusių sričių. Dvišalio susitikimo metu buvo sutarta sukurti Lietuvos ir JAE ministerijų darbo grupę, siekiant techniškai įgyvendinti iškeltus tikslus.

JAE ministras daug dėmesio skyrė ir Dubajuje kasmet vykstančiai vienai didžiausių pasaulyje tarptautinių maisto pramonės parodų „Gulfood“, kurioje sėkmingai dalyvauja ir Lietuvos įmonės.

Šiandien žemės ūkio viceministras Vytenis Tomkus dalyvavo ir pirmajame Tarpvyriausybinės Lietuvos Respublikos ir JAE komisijos posėdyje, kurį Vilniuje suorganizavo Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Jame sutarta dalintis žiniomis ir gerąja patirtimi ekologinio ūkininkavimo, tvarių maisto sistemų, klimato kaitai palankaus žemės ūkio, maisto saugos, augalų ir gyvūnų sveikatos klausimais. Posėdyje viceministras sveikino Lietuvos ir JAE ekonominių santykių stiprėjimą, ypač žemės ūkio srityje, bei pabrėžė siekį glaudžiau bendradarbiauti aprūpinimo maistu saugumo, inovacijų vystymo bei prekybos srityse. „Akivaizdu, kad Lietuvos įmonės yra itin suinteresuotos JAE rinka, o mes esame pasiryžę padėti joms atrasti naujus rinkos segmentus, dalyvaujant įvairiose maisto produktų ir gėrimų parodose bei toliau stiprinant tarpinstitucinį bendradarbiavimą“, – sakė V. Tomkus.

Pernai žemės ūkio ir maisto produktų bendrasis eksportas iš Lietuvos į JAE sudarė 16,1 mln. EUR (5,4 proc. daugiau nei 2022 m.). Eksporto struktūroje pagal šalis JAE buvo 52 vietoje iš 157 eksporto partnerių. Net 75 proc. į JAE 2023 metais eksportuotų žemės ūkio ir maisto produktų buvo lietuviškos kilmės. Daugiausia eksportuota paruoštų maisto produktų, nealkoholinių ir alkoholinių gėrimų, koncentruoto pieno ir grietinėlės, sūrių ir varškės, salyklinio alaus, žuvų filė ir kitos žuvų mėsos ir kt.

.