2023 metų Globalios Lietuvos apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus“ įteiktas Pasaulio lietuvių centrui

2023 metų Globalios Lietuvos apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus“ įteiktas Pasaulio lietuvių centrui

Gruodžio 28 dieną Vilniuje jau dvyliktą kartą vykusioje Globalios Lietuvos apdovanojimų ceremonijoje, užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas paskelbė 2023 metų apdovanojimo „Už viso gyvenimo nuopelnus“ laureatą.

Užsienio reikalų ministerijos globojamas apdovanojimas už ilgametę veiklą puoselėjant lietuvybę ir garsinant Lietuvos vardą šiemet skirtas Jungtinėse Amerikos Valstijose veikiančiam Pasaulio Lietuvių Centrui (PLC).

„Nuoširdžiai dėkojame Pasaulio Lietuvių Centrui už ilgametę veiklą buriant lietuvių bendruomenę, ugdant jaunąją diasporos kartą ir stiprinant diasporos ryšį su Lietuva”, – sakė viceministras E. Meilūnas.

Nuo 1987 metų veikiantis Pasaulio lietuvių centras – didžiausias lietuvių centras pasaulyje už Lietuvos ribų. Centre veikia didžiausia pasaulyje lituanistinė mokykla, katalikiška misija, krepšinio lyga ir daugiau kaip 50 kitų lietuviškų organizacijų – sporto, jaunimo, paramos, kultūros, istorinės atminties puoselėjimo, meno, verslo ir kitų. Centras įkurtas JAV lietuvių iniciatyva ir lėšomis. Vienas PLC įkūrimo iniciatorių, rėmėjų ir pirmųjų tarybos pirmininkų buvo Prezidentas Valdas Adamkus.

Nuo 2012 metų organizuojami Globalios Lietuvos lyderių apdovanojimai skirti pagerbti ir įvertinti Lietuvos diasporos profesionalų ir diasporos organizacijų pasiekimus, kuriais garsinamas Lietuvos vardas, prisidedama prie valstybės stiprinimo, Lietuvos ekonomikos, mokslo, kultūros bei kitų sričių augimo ir tarptautinio pripažinimo.

Apdovanojimus globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, organizuoja VšĮ „Global Lithuanian Leaders“, bendradarbiaudama su Užsienio reikalų ministerija, kuri, būdama pagrindine Globalios Lietuvos apdovanojimų rėmėja, kasmet skiria specialų apdovanojimą – „Už viso gyvenimo nuopelnus“.

Pasaulio lietuvių centro laureato reportažą galite peržiūrėti čia.