Nacionalinės maisto kokybės (NKP) sistemos produktus vertinantys vartotojai žino, kad prekyboje yra ženklais „Nacionalinė kokybė Lietuva“ ir „Kokybė“ pažymėtų sertifikuotų vaisių ir daržovių, kiaušinių, medaus, paukštienos. Galima įsigyti ir sertifikuotos kiaulienos, žymimos ženklu „Kokybė“, o neseniai specialius sertifikatus gavo ir pirmieji žalio karvių pieno, jo produktų tiekėjai bei kviečių augintojas, jų produkcija nuo šio puikuosis kokybę reiškiančiu NKP ženklu.
VšĮ „Ekoagros“ ir UAB „Ekoliuks“ duomenimis, 2023 m. NKP asortimentas ne tik pasipildė naujais produktais: augo ir produkcijos sertifikatus gavusių paukštienos bei kiaušinių gamintojų skaičius.
2023 m. pabaigoje buvo 319 galiojančių NKP sertifikatų. Daugiausia iš jų – 270 – specialiais kokybę reiškiančiais ženklais yra pažymėtų vaisių ir daržovių, 29 produktai pažymėti pagal medaus specifikaciją, 6 – pagal kiaušinių, 9 – pagal paukštienos, 2 – pagal pieno ir po 1 pagal mėsos, cukrinės konditerijos, grūdų specifikacijas.
Daugiausia sertifikuotų kokybiškų produktų pažymėta ženklu „Kokybė“ – 2023 m. galiojo 299 sertifikatai. Šie produktai sertifikuoti pagal medaus, vaisų ir daržovių, mėsos (kiaulienos), kiaušinių, paukštienos, cukrinės konditerijos, pieno specifikacijas.
Praėjusiais metais buvo suteikta 20 sertifikatų, leidžiančių ženklinti produkciją 2022 m. atsiradusiu ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, šie produktai yra sertifikuotų pagal medaus, vaisių ir daržovių, kiaušinių, paukštienos, pieno, grūdų specifikacijas.
Ženklai, užtikrinantys išskirtinę produkto kokybę: „Nacionalinė kokybė Lietuva“ ir „Kokybė“
„Vartotojai jau įvertino NKP ženklu ženklinamų produktų kokybę, tad gamintojai, siekiantys išsiskirti rinkoje ir užpildyti išties kokybiškos produkcijos nišą, vis drąsiau siekia gauti sertifikatus. Dabar teisę sertifikuoti ir prižiūrėti NKP auginimo, gamybos ir perdirbimo procesus turi ne tik VšĮ „Ekoagros“, UAB „Ekoliuks“, bet ir praėjusiais metais leidimą sertifikuoti NKP gavęs akredituotas Žemės ūkio rūmų Sertifikavimo skyrius. Tad gamintojams ir perdirbėjams atsivėrė dar daugiau galimybių sertifikuoti savo produkciją NKP ženklais“, – sako Žemės ūkio ministerijos Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vedėja Jolita Martutaitytė.
Šiais ženklais gali puikuotis produktai, kurie išsiskiria natūralumu, maistingumu ir aplinkos tausojimu. Jie pasižymi išskirtiniu skoniu, kvapu, išvaizda ir konsistencija, nes taikomi ekstensyvūs auginimo, gamybos bei maistingumą išsaugantys perdirbimo būdai.
Maisto pramonės ir kooperacijos skyriaus vedėja J. Martutaitytė pabrėžia, kad gaminant NKP ženklinamus produktus naudojami geriausi gamybos būdai ir aplinką tausojančios technologijos, jų sudėtyje yra didesnis biologiškai vertingų medžiagų kiekis, sumažinta energinė vertė bei riebalų, sočiųjų riebalinių rūgščių, druskos, cukraus kiekis.
Šių produktų kokybei įtakos turi ir tai, kad NKP gamybos procese ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas, įgyvendinami paukščių auginimo be antibiotikų reikalavimai. Perdirbant tokius produktus nenaudojami konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai.
„Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, populiarėja trumpos maisto tiekimo grandinės, kurios naudingos tiek vartotojams, tiek vietos ūkininkams, tad labai svarbu, kad šie produktai yra šviežesni, nes pateikiami vartotojui per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laikotarpį. Parduotuvėse išvydę produktus, ženklinamus žalios spalvos „Nacionalinė kokybė Lietuva“ arba raudonos spalvos „Kokybė“ pirkėjai gali būti tikri, kad tokie žymėjimai gali būti suteikti tik ypatingos kokybės produktams“, – sako J. Martutaitytė.
„Nacionalinė kokybė Lietuva“ ženklu žymimi sertifikuoti, aukštesnės nei įprastos kokybės maisto produktai, atitinkantys pagrindinius NKP specifikacijos reikalavimus.
Ženklu „Kokybė“ žymimi tie produktai, kurie atitinka ne tik pagrindinius, bet ir papildomus, dar aukštesnius, kiekvienoje NKP specifikacijoje atskirai išdėstytus kokybės, aplinkosaugos ir gyvūnų gerovės reikalavimus.